Aanpak

Het pad

Wat kom je in je leven tegen en waar struikel je over? Wat past bij jou? De antwoorden bepalen hoe we werken. Een individuele sessie is meestal een combinatie van een gesprek en met aandacht aanraken op de massagetafel.
Zo voel je wat er speelt, word je je bewust van gewoonten en kun je verder. Ik loop naast je, jij bepaalt richting. Oké, ik daag je ook uit langer bij dingen stil te staan. 

Tijdens het proces van ontwikkelen is het zeker een aanrader om een familieopstelling bij te wonen. In een familieopstelling worden onbewuste bewegingen zichtbaar. Of je nu een vraag inbrengt of als representant deelneemt, op een opstellingsdag krijg je inzichten over hoe jij hebt gereageerd als antwoord op jouw familiesysteem. Deze inzichten nemen we nadien weer mee het individuele proces in. Trudy en ik organiseren maandelijks opstellingsbijeenkomsten. Wat een familieopstelling precies inhoudt vind je op de pagina familieopstellingen.

Werkvormen

Hier lees je meer over de methoden en werkvormen die ik gebruik in de individuele sessies:

Rebalancing is een vorm van lichaamsgerichte therapie, gericht op het contact maken met wie je van nature bent. Zo ontdek je wat je voelt, wat je wilt en wat je nodig hebt. In Rebalancing sessies maak ik vooral gebruik van aanraking, ademhaling en zelfonderzoek. De aanraking is vol aandacht voor jou. Ik raak jou aan en daarmee kom jij in aanraking met alle gevoelens, ervaringen en denkbeelden die in jou huizen. Door het aanraken op de juiste diepte kan je de spanning in je lichaam verbinden met de emotionele lading. Hierdoor komt wat vastzit in beweging. De vastgehouden energie gaat stromen, waardoor je ruimte en ontspanning voelt en je eigen kracht en levenslust kunt ervaren. Daarnaast krijg je inzicht in patronen en denkbeelden waarmee je jezelf in de weg zit. Aanraking kan o.a. bestaan uit gewrichtsontspannende technieken, stretchings, dynamische technieken en stilte. De aanraking kan zacht zijn, maar ook stevig en diep.

Meer informatie over Rebalancing:
Rebalancing, uitleg door verschillende mensen die ervaring hebben in Rebalancing
Artikel Happinez oktober 2016

Systemisch werken houdt in dat je kijkt naar de zielslaag. Meestal gebeurt dit binnen een bepaalde context c.q. systeem. Een systeem kan zijn een organisatie, het gezin van herkomst, het huidige gezin, het familiesysteem, een vereniging, stichting, kerk, etc.

Onze handelingen, gedragingen, eerste neigingen, (ziels)bewegingen zijn ontstaan vanuit de zielslaag binnen ons eerste systeem, ‘het gezin van herkomst’. Dit systeem heeft een hele grote invloed op ons, bewust en vooral onbewust. We zijn daar tenslotte opgevoed. Zoals de (eerste) ontmoetingen door je ouders naar jou toe waren (het hechtingsproces), zo zet je jezelf nu neer in het (werk)leven. Zo kunnen ook door het familiesysteem patronen worden doorgegeven die niet altijd bevorderlijk werken.

Bij systemisch werk via het lichaam gaan we onderzoeken waar jij in het lichaam de invloeden van je familiesysteem met je meedraagt. Zo kun je inzicht krijgen waar je verstrikt bent en waardoor het je niet lukt om het leven te laten stromen. We kijken naar de drie basiswetten:

 • Insluiten: iedereen heeft het recht om erbij te horen
 • Ordening : iedereen neemt de juiste plek in, in ordening van het systeem.
 • De balans in het geven en nemen is in evenwicht

Steeds houden we contact met het lichaam en de beweging van de ziel om zo te kunnen volgen wat nodig is om steeds meer in het lichaam aanwezig te kunnen zijn.

Zodat je steeds meer van overleven naar leven gaat.

Hoe kan het zijn dat er gevoelens en emoties overgedragen worden van generatie op generatie zonder dat er over gesproken wordt?
Pijnen die niet genoemd worden in familie, omdat het te moeilijk of te gevoelig is om te bespreken. Die invloed hebben op je functioneren, op je gedrag, op je werk.
Het op zoek gaan van een derde generatie kan deze pijnen openbreken, zodat de energie weer kan gaan stromen en er alsnog gerouwd kan worden daar waar niet gerouwd kon worden. Dat verdriet weer terug kan gaan naar daar waar het vandaan komt, zijn eigen plek weer kan vinden. Een kind wat niet meer hoeft te zorgen voor de ouder.

In de volgende link een prachtige documantaire over kleindochter en pianiste Iris Hond vertelt hoe zij de geschiedenis van haar opa (die al stierf toen ze anderhalf was) altijd heeft gedragen. Er werd nooit met een woord door opa (die kind was in de oorlog en ondergedoken zat, terwijl hij zag dat zijn ouders werden weggevoerd) tegen haar naoorlogse vader over de oorlog gesproken. Ook haar vader sprak niet over de oorlog, en toch droomde Iris als kind al over deportaties en executies.

Docu Het zwijgen van de familie Hond

Bloesemremedies zijn vloeibare preparaten met daarin de levensenergie van een plant, boom, mineraal of paddenstoel. Bij deze remedies kun je baat hebben als emoties verstoord zijn. Een emotie heeft altijd twee kanten: bijvoorbeeld angst en moed of verdriet en vreugde. Het een kan niet zonder het ander, maar de emotie kan wel in onbalans zijn. Dat kan je dan uit evenwicht brengen en je vitaliteit aantasten. Als je bloesemremedies gebruikt, kom je in contact met de kant die onderbelicht is. Het maakt je bewust. Zo ontstaat balans.

In mijn praktijk gebruik ik de volgende bloesemremedies:

 • Bloesemremedies Nederland (Basis, Specials, Nieuwetijds-remedies en combinaties voor de ziel)
 • Alaska bloesemremedies en steenremedies
 • Himalaya chakra remedies
 • Living Light Essences basis set en Rainbow set
 • Yana kinderremedies set 2
 • Enkele remedies van het Platbos
 • Enkele Remedies van de FES California
 • Healing Herbs Bachremedies

Meer informatie over bloesemremedies: www.bloesemremedies.com

Celzouten zijn mineralen die voorkomen in alle cellen van je lichaam. Je hebt ze nodig voor het goed werken van alle stofwisselingsprocessen. Emotionele processen gaan vaak diep. Ze vragen veel van ons fysieke lichaam en kunnen ons zelfs uitputten. Celzouten zorgen ervoor dat het lichaam de emoties beter kan dragen. Ze maken je fysiek en mentaal sterker. De celzouten zijn mineraalverbindingen, verwreven met lactose. Ze vullen het mineraaltekort in de cel direct aan. Ik kan testen welke celzouten jou het beste ondersteunen.

Meer informatie over celzouten: www.celzouten.com

Vertel me iets en het waait door me heen
Laat me iets zien en ik weet het morgen nog
Laat me iets voelen en ik weet het heel mijn leven

– Lao Tse-